یک استاد دانشگاه زد و بند را علت اصلی رکود اقتصادی دانست.
به گزارش روابط عمومی انجمن بهره وری ایران، دکتر جعفرخیرخواهان استاد دانشگاه، مترجم کتب اقتصادی سیاسی وهمکار پژوهشی مراکزتوانمندسازی حاکمیت و جامعه به عنوان سخنران کلیدی روز دوم یازدهمین همایش ملی بهره وری ایران که روزهای ٢٦ و ٢٧ مهرماه ١٤٠٠ از سوی انجمن بهره وری ایران همزمان به صورت حضوری و آنلاین در سالن شیخ بهایی صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد، با تشریح علل دوره های رونق و رکود اقتصادی در محیط پرزد و بند گفت: وجود زد و بندهای اقتصادی و به دنبال آن نوسانات شدید نرخ رشد اقتصاد اجازه نمیدهد سطح درآمد و رفاه مردم بهبود محسوسی پیدا کند. اقتصاد علم کمیابی است که که در کنار توجه به نکات مثبت مباحث موضوعات منفی و تهدیدات را نیز مورد توجه قرار میدهد.
وی با بیان اینکه ویژگی مهم اقتصاد ایران در تاریخ معاصر نشان دهنده دورههای پرنوسان رشد اققصادی است، تصریح کرد: در ایران شاهد نرخ رشد بالای اقتصادی هم بودهایم، اما این رشد بالا دوام نداشته و به دنبال آن شاهد افول رشد اقتصادی بودهایم بهطوری که این عدد مجدد با فراز و نشیب روبرو بوده است.
اين استاد دانشگاه با تاکید براینکه این نوع چرخه رونق و رکود ویژگی دائمی و تکراری همه کشورهای در حال توسعه است، خاطرنشان کرد: وقتی نرخ منفی 6 درصد ناگهان به مثبت 12 درصد تبدیل میشود، اما تضمینی برای حفظ و تداوم آن وجود ندارد چنین نوسانی اجازه نمیدهد سطح درآمد و رفاه مردم بهبود محسوسی پیدا کند.
وی اظهار کرد: میانگین نرخ رشد ناچیز و پایین اقتصاد ایران به دلیل نداشتن نرخ رشد بالا نیست، بلکه وقوع نرخهای رشد منفی است که اقتصاد را بسیار عقب رانده و بیشتر تلاشها و برنامهریزیها برای ارتقای بهرهوری و برقراری قواعد و نهادهای کارآمد را از بین می برد.
اين استاد دانشگاه در ادامه گفت: در مقابل چنین کشورهایی، تعداد اندکی از کشورهای توسعه یافتهای نیز هستند که نرخ رشد پیوسته ثابت با میانگین2 تا 3 درصد هم در کوتاهمدت و هم بلندمدت داشتهاند و اگر بخواهیم تفاوت عملکرد آنها را بررسی کنیم، طبق «چاچوب مفهومی زد و بند» در کشورهای گروه اول یا در حال توسعه «زد و بند» و به اصطلاح ساخت و پاخت حاکم است در حالی که در کشورهای گروه دوم یا همان توسعه یافته، قاعده و قانون حاکم است.
به گفته دکتر خیرخواهان، در محیط زد و بند، توافقات و سرمایهگذاریها به شکل تبعیض و غیرشفاف و بر اساس روابط سیاسی اجرا میشود و رابطه با صاحبان قدرت، اعمال نفوذ و رشوه تعیین کننده موفقیت و پیشرفت آنهاست.
وی با تاکید براینکه فضای سیاسی بر تصمیمات اقتصادی تاثیر میگذارد، خاطرنشان کرد: گروههای قدرت خواهان ایجاد انحصار و حمایتهای ویژه به نفع خود هستند و لذا هزینههای فعالیت برای بقیه عوامل اقتصادی افزایش مییابد و به نابرابری شدید، افول اقتصادی، نارضایتی و اعتراضهای عمومی و حتی آشوب منجر میشود.
وی در بیان راهحل این موضوع عنوان کرد: تبدیل نهادهای غیررسمی به قواعد و قوانین شفاف، بازکردن و رقابتی کردن کل اقتصاد برای ورود و فعالیت بخشهای در حاشیه مانده از راهکارهای موثر در اصلاح فضای زد و بند است تا با افزایش دائمی بهرهوری و نوآوری به رشد پیوسته و متناسب اقتصادی نائل شویم که این امر به نوبه خود به کاهش نوسانات زیان بار اقتصادی میشود.
فایل مرتبط:
تحلیل رونق و رکود اقتصادی در فضای پر زدوبند – دکتر جعفر خیرخواهان
مطالب مرتبط:
نشست بهرهوری، اقتصاد و محیط کسب و کار - یازدهمین همایش ملی بهره وری
نشست نوآوری و بهره وری - یازدهمین همایش ملی بهره وری